Makalenin içeriği
Nebülizatör nedir?
Nebülizatör Cihazı, sıvı ilacı buğuya dönüştüren bir cihazdır. Nefes aldıkça, ilacın buğusu ciğerlerinize doğru hareket eder. Nebülizatör Cihazı genellikle nebülizörden havayı iten bir makineye bağlanır. Hava, ilacı bir buğuya dönüştürmeye yardımcı olur. Bir nebülizör kullanıldığında buna solunum tedavisi veya nebülizör tedavisi de denir.
Nebülizatör ilacı solunan ince bir buğuya dönüştüren başka bir ilaç verme cihazı türüdür. Nebülizatör, hırıltı ve göğüste sıkışma gibi çeşitli akciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Nebülizatör Cihazı nasıl çalışır?
Nebülizatör Cihazı, bir solüsyonu ince bir buhara dönüştürerek çalışır, bu da ilaçların solunmasını kolaylaştırır. Nebülizatör Cihazları elektrikle veya pille çalışır. Cihaz ile Buhara dönüştürülen ilaç, hastaya ve Hasta gereksinimlere bağlı olarak bir ağızlık veya tam yüz maskesi yoluyla hastaya uygulanır. Nebülizatör Cihazı tipik olarak yaklaşık 5 ila 15 dakika kullanılması gerekebilmektedir.
Farklı Nebülizatör Cihaz türleri vardır, ancak çoğu sıvı ilacı gaz formuna dönüştürmek için oksijen, basınçlı hava veya ultrasonik güç kullanır. Ultrasonik Nebülizatör Cihazı daha yeni bir teknolojiye sahiptir. ve genellikle hastane ortamı dışında kullanılmazlar. Bununla birlikte, çoğu Nebülizatör Cihazı küçüktür ve kullanımı oldukça kolaydır.
Bir Nebülizatör Cihazı her kullanıldığında, Cihazın sıvı ilaç eklenmesi gerekir. Kullanım süresi boyunca sadece ağızdan nefes alınması önemlidir. Bunu sağlamak için burun klipsleri önerilir. Birçoğu basit bir ağızlık kullanabilirken, genellikle çocuklar için dolgu maskeleri önerilmektedir.
Nebulizatör Cihazı Neden Kullanılır?
Nebülizatör Cihazı özellikle bebeklerin veya küçük çocukların astım ilaçları için ülkemizde kullanılmaktadır. Ayrıca Koah gibi solunum yetmezliği hastalığında da kullanılabilmektedir.
Nebulizatör Cihazı Kullanırken Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Nebülizatör Cihazı kullanmak için adım adım Aşağıdakiler uygulayabilirsiniz!
- Ellerinizi yıkayın.
- Nebülizatör son kullanımından bu yana doğru şekilde temizlediğinizden emin olmalısınız!
- Maskeyi cihaza bağlayın (Kompresörlü Nebülizatör Cihazı için geçerli değildir).
- İlaç haznesini size reçete edilen ilaçla doldurun.
- Hortumu ve ağızlığı ilaç haznesine bağlayın.
- Maske veya Ağızlığı ağzınıza sokun. Ağızlığı, tüm aktif içeriğin ciğerlerinize ulaşabilmesi için dudaklarınızı çevreleyecek şekilde sıkıca tutun.
- Nebülizatör Cihazını açın.
- Tüm ilaçlar verilinceye kadar ağızdan nefes alın. Bu 5-10 ila 15 dakika sürecektir. Gerekirse, sadece ağzınızdan nefes aldığınızdan emin olmak için bir burun mandalı kullanabilirsiniz.
- Küçük çocuklar için ağızlık yerine maske kullanılabilir. Maskenin tam olarak oturduğundan emin olunmalıdır, aksi takdirde ilacın çoğu kaybolabilir ve soluma etkisi olmayabilir.
- Nebülizatörü kapatın.
- İlaç haznesini ve ağızlığı/maskeyi ürünle birlikte verilen kılavuzdaki temizleme ve dezenfeksiyon talimatlarına göre temizleyin.
Nebülizatör Cihazı çeşitleri Nelerdir?
Birkaç farklı türde Nebülizatör Cihazı bulunmaktadır.
- Portatif Nebülizatör Cihazları pille çalışır ve ev tipi nebülizörlerden daha küçüktür. Evden uzaktayken ilaç alması gereken kişiler için tasarlanmıştır.
- Ultrasonik Nebülizatör Cihazı , bir sis oluşturmak için ultrasonik dalgaları sudan geçirir. Daha sessiz ve daha küçüktürler.
- Mesh Nebülizatör Cihazı (Mini Nebülizatör) , diğer Nebülizatör Cihazı türlerinden daha yüksek dozlarda ilacı daha hızlı verebilir ve nispeten hafif ve taşınabilirdir.
- Kompresörlü Nebülizatör cihazları , ilacı buğuya dönüştürmek için basınçlı hava kullanır. Çok gürültülü ve ağır olabilirler.
Nebülizatör Cihazı Nasıl Temizlenmelidir?
Bir Nebülizatör Cihazının düzgün şekilde temizlenmesi, doğru tedavinin önemli bir parçasıdır. BMC Pulmonary Medicine dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, kistik fibrozlu çocukların kullandığı Nebülizatör Cihazlarının %70’i mikroorganizmalarla kontamine olmuştur . Düzenli temizlik, solunduğunda zararlı olabilecek kir ve bakterileri Nebülizatör Cihazından uzak tutmaya yardımcı olur.
Nebülizatör Cihazını uygun şekilde temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz?
- Nebülizatör Cihazı ilaç haznesini, maskeni veya ağızlığını her kullanımdan sonra ılık, sabunlu suyla yıkayın.
- Bu bileşenleri tekrar kullanmadan önce kuru olduğundan emin olun
Her üç günde bir yapılması gereken bir Nebülizatör Cihazını dezenfekte etmek için şu adımları izleyebilirsiniz?
- Nebulizatörünüzle birlikte gelen dezenfektan solüsyonu var ise hazırlayın veya bir ölçek sirkeyi üç ölçek suyla karıştırın.
- Ekipmanı yaklaşık 30 dakika solüsyonda veya suda bekletin. Kompresörü hava kompresörüne bağlayan hortumu temizlemeniz gerekmez.
- Dezenfektana bulanmış parçaları ılık sabun ve su ile iyice yıkayın.
- Tekrar kullanmadan önce tamamen kuruduğundan emin olun.